Vistas de página en total

jueves, 7 de abril de 2011

Ball de Plaça de Faura

Ball de plaça de Faura. Música i tradició valenciana de les arrels del sigle XIX, corresponent al custum que tènia el poble de Faura de ballar i cantar el seu Ball de Plaça, en els segues festes majors i aconteciments mes revelants. Com ballar-lo davant de l´església desprès de missa a les novies casaderes amb la seua xota correguda de l´Areneta de Faura, fent la cobla de l´Areneta referencia morbosa als nóvios. El seu exquema musical esta ben diferenciat en quatre part ben diferenciades, enllaçaes cada part amb compasos duals de ritme de ball-planero i autóctono del folklóre local de Faura que es balla sols quant sona el ritme a solo del tabal. Com a ritual te la seua introducció per a escomenzar lenta i magestuosa amb la cobla que canta a estrevillo la dolçaina i els participants.

La Cobla. Les xiquetes del meu poble van aexir a ballar. Aquest ball pla amb aire senyorial i solemne consta de tres melódies amb ritme vals-xota, al ser un ball plà obert es dona la possibilitat d´allargar la seua duració i que el públic en vestit de carrer es poden incorporaren parelles fins els dolçainers i ballaors no puguent més.

La Dansa Te la melódia en un aire pausat i senyorial amb aire de vals-xota, ahon s`excevicent els balladors amb aire senyorial al final de la dansa s´enllasa amb quatre compasos de tabal.

La Xota Musiqua amb molta plasticitat i poder interpretatiu musical per part dels dolçainers i destressa dels balladors, aexi quant es remata la xota se torna a excivirse el tabaleter amb quatre compasos més deritme de pas plà a fi que els balladors i dolçainers agarrent forses per a la correguda Areneta.

L´Areneta Com apoteosis final del Ball de plaça de Faura L´Areneta, amb melódia de moviment viu i destresa dels balladors formant un cercle de dansà medieval donant una volta sobre si mateixos amb revelancia per a acabar. Genuidament la Arenilla de Faura te un sabor de canço de murga de boda en el seu tex, dedicat a la preparació dels esponsalles i per a cantar-la hi ha dessarollat la seguent lletra de t´has caçat t´has cagat. Cobla de L´Areneta. Caguera de bou, la novia va a missa. Caguera de bou, no porta camissa. Caguera de bou, si en porta n no en porta. Caguera de bou, a té res t´importa. Guillermo Camarelles Diana.

No hay comentarios: