Vistas de página en total

sábado, 29 de noviembre de 2008

Ball de plaça de Faura, video i partitura en lletra

Partitura del Ball de plaça de Faura per a dos dolçaines arranjament i harmonització del mestre i compositor de Faura. En Eliseo Ribelles Garcés publicat en el llibre Cançoner de dolçaina: Guillermo el Dolçainer Cançoner Popular de les Valls Camp de Morvedre. Editat per Caixa de Ahorros de Sagunto any 1989.


" Ball de Plaça de Faura".



Tex, música i tradició quasi oblida i escalda en el corresponent al costum que tènia el poble de Faura de ballar i cantar el seu ball de plaça, en les seües festes majors i aconteciments més revelants. El seu exquema musical aquesta ben diferenciat en quatre parts.




1.- La Crida.

Com a ritual et la segua intruducció per a escomenzar, lenta i magestuosa amb la cobla que canta la veu de la dolçaina i els participants.



Cobla de La Crida.

Les xiquetes del meu poble van aexir a ballar.

Encara que s´enpenye l´álcalde, jutge i municipals.

Les xiquetes del meu poble van aexir a ballar.




2.- La Dansa.

Et la melodia en un aire pausat i senyorial, ahon s´excevicent els balladors, al final de la dansa s´enllasa amb quatre compasos de ritme de tabal per a seguir amb la Xota.




3.- La Xota.

Musiqua amb molta plasticitat i poder interpretatiu per part del dolçainer i destresa dels balladors, aexi quant es remata la xota torna a excivirse el tabalet amb quatre compaseos mes de ritme a fi de que els balladors i el dolçainer agarrent forses per a la correguda Arenilla.




4.- L´ Arenilla.

Com apoteosi final del Ball de Plaça l´Arenilla, melodia de moviment viu amb un aire de xota correguda, ahon es torna a vore la destresa dels balladors, genuidament l´Arenilla de Faura t´un sabor de canço de boda en el seu tex, dedicat a la preparació dels esposalles i per a cantar-la se ha dessarollat et molvo de t´has casat t´has cagat.



Cobla de L´Arenilla.

Caguera de bou la novia va a misa.

Caguera de bou no porta camisa.

Caguera de bou si en porta o no en porta.

Caguera de bou a tu res t´importa.





Guillermo Camarelles Diana.

Video del Ball de plaça de Faura any 1989. En la presentació del llibre Cançoner de dolçaina de tocates tradicionals de les Valls i Camp de Morvedre, lloc saló de Actes del ajuntament de Faura.

No hay comentarios: